Knotten

Hoogwerker_voor_de_deur

 

Vanmorgen om 8 uur was het dan zover, de  gigantische lindenbomen gaan geknot worden. De hovenier, die de klus gaat klaren,  heeft er een hoogwerker voor gehuurd. Zo’n jaar of 10 is er niets aan de bomen gebeurd en in die tijd zijn ze uitgegroeid tot een hoogte van 20 meter.

 

De_eerste_takken

 

De eerste takken beginnen omlaag te kletteren op De Woerthe, die vandaag aan één zijde is afgesloten. Dat laatste is niet zo heel erg, het veroorzaakt geen files. De enkele auto die op een dag langs komt vindt gemakkelijk een alternatieve route.

 

Voorzichtig_met_takken

 

Vooral met takken die over het dak heenhangen moet voorzichtig gemanipuleerd worden. De hoogwerker zwenkt uit, zakt iets en dan kan de tak naar beneden zodat hij aangepakt kan worden.

 

Takkenberg

 

De takkenberg op het groentje voor het huis groeit gestaag. Het is een groene wal voor het huis. Morgenmiddag komt er een hakselaar en worden alle takken verpulverd. Die houtsnippers worden op de speelveldjes van de honden uitgestrooid. Zij zullen het weer verder fijn lopen en zo de zanderige grond flink verbeteren.

 

Halfweg_het_werk

 

En dit is het resultaat van een dag werk. Morgen wordt de tweede boom verder afgeknot. Daarna wordt de wel erg weelderige klimop onder handen genomen. Voor het huis is het oude gammele hekje al weg. Dat verdwijnt aan de zijkant ook. Er komt iets voor in de plaats dat helemaal in het Drentse landschap gaat passen.

Het is even wennen onze kortgewiekte linde’s. Maar wat een licht hebben we nu in huis. Dat heeft overigens wel een nadeel, het stof zie je nu beter liggen. Ik zal de stofdoek wat vaker moeten laten wapperen, niet echt mijn hobby.

13 reacties op “Knotten”

  1. 1

    Dat is een hele operatie om zulke grote bomen te knotten! Jullie prachtige boerderij komt nog mooier uit zo.
    Ga je iets moois met de takken doen?
    groetjes Jannet

  2. 2

    Ze groeien snel genoeg weer aan. Deze zag er een paar jaar geleden ook zo kaal uit:
    http://gelkinghe.web-log.nl/gelkinghe/2005/08/knotlinde.html

  3. 3
    Brimstone

    @ Fluitenkruid
    Wat er met de takken gebeurt staat ook in het log. Ze worden verhakseld en achter het huis ‘opnieuw’ gebruikt.

    @ Gelkinghe
    Mooi uitgegroeid die boom weer. Die van ons zijn over 10 jaar ook weer op volle sterkte. Maar ik denk dat ze al eerder wat in toom worden gehouden.

  4. 4

    ‘t geeft meteen een heel ander zicht!

    ‘t zal vast wennen zijn, zonder dit bladerdek? :-)

    knap werk van de boomverzorgers!!

  5. 5

    Rigoreus is het wel. Maar jullie zullen niet over een nacht ijs zijn gegaan. Maar ik kan me voorstellen dat je veel meer licht binnen krijgen.
    En klimop kan best schade aanrichten aan je geve

  6. 6

    gevel. Vreemd ik was nog aan het typen. En weg was de tekst.
    Vast krijgen we nog een foto van het eindresultaat met het nieuwe hekje.

  7. 7

    Ieder voordeel heeft zoals bekend zijn nadeel, maar wat extra licht- zeker in de winter- en een minder vochtig dak is ook nooit weg…
    Wat een enorme berg blijkt dat altijd te zijn als het eraf is (heb pas 3 bomen laten kappen…..genoeg stookhout over voor 2 winters schat ik..;-))
    Succes met je klimop- hoop dat er geen dakpannen meekomen…:-(en leuk dat je er weer even bent;-)

  8. 8

    Zo, wat een joekels van bomen! De geknotte vorm past beter in de verhouding met jullie huis en wat zal het lekker veel licht in huis geven.

  9. 9

    Zo, dat is nog eens ingrijpen. Spannend, zo dicht op je mooie pannendakje. Maar je hebt gelijk, hoor. Soms moet je gewoon rigoureus ingrijpen. Goed moment ook, zo voor de herststormen en de lange winter. Lekker veel licht in huis en dat stoffen…………gewoon een Swiffer halen, dan is het een makkie. Je huis is onherkenbaar geworden voor de buurt.

  10. 10

    Kan me goed voorstellen dast je blij bent met zoveel licht in de kamer. Ik kan ook begrijpen dat er af en toe wat aan die bomen gedaan moet worden, al gebeurt dt in de vrije natuur niet. Maar het eerste plaatje is toch een stuk mooier dan de laatste…

  11. 11

    Dat is inderdaad een hele verandering. Wat een berg takken komt daar dan vanaf.
    Ik heb het altijd graag licht in huis, dus ik zou het een hele verbetering vinden.
    De stofdoek niet teveel ter hand nemen hoor, er zijn wel leukere dingen te doen. :-)

  12. 12

    Zo, poeh poeh, wat een klus, het zal best even vreemd zijn ( als je weggeweest bent en weer aan komt rijden bijvoorbeeld) maar dat went zo hoor. Het zijn wel prachtige knoestige stammen die er tevoorschijn gekomen zijn.
    Stoffen? wat is dat? gewoon de ramen tegen elkaar open en wèg stof! ;-)
    Er komt wel een enorme hoop haksel tevoorschijn, reken maar, dat is wel een paar uurtjes kruien voor het hele zakie op de juiste plek ligt!
    Dat van die klimop dacht ik al toen ik foto 5 zag en de tekst er onder nog niet gelezen had.
    trouwens, zònde van dat hekje, hahahahahaha! Ik ben wel benieuwd wat het nieuwe gaat worden, een schapenhek misschien?

  13. 13

    Dat is ineens een heel ander gezicht, maar ze zullen snel genoeg weer groen en groter worden. Het lijkt me wijs om ze nu wat meer in de hand te houden. Enig stof in huis heeft ook zo zijn charme … ;-)
    Ik ben benieuwd naar de vervanger van het hekje.
    Wij hebben ons voorgenomen om tegen het eind van het jaar een hovenier in de arm te nemen om onze hazelaar eens een goede beurt te geven.


Een reactie plaatsen

«« Augustusbloei  ∞  Hakselen »»