Badi Mayo

mini_safari

 

Badi Mayo, de plek in Gambia voor een mini-safari. Badi Mayo (Fula voor ‘apen van de rivier’) is ook bekend als Baboon Island en Chimpazee Rehab Camp. Het zijn zes eilandjes in de Gambiarivier tussen Kuntaur en Jungjungbureh.

 

kaartje_gambia

 

Zaterdag 23 april na een overnachting in Kairoh Garden Lodge in Kuntaur was het zover, we werden met een boot opgehaald om het allemaal met eigen ogen te gaan bekijken. Het bezoek aan Badi Mayo, waar we al zo lang naar hadden uitgekeken, kon beginnen. En dat begin was gelijk goed, een boottocht van zo’n drie kwartier over de Gambiarivier.

 

heenreis

 

En daar was het ‘kamp’. Niet op één van de eilandjes, die zijn niet toegankelijk, maar aan de oever van de rivier.

 

huiskamer

 

De centrale ruimte van het kamp staat op palen in de rivier. Met twee heerlijke terrassen. Toen wij er die middag zaten hadden we het geluk dat aan de overkant vier nijlpaarden in het water aan het plonsen waren. Je hebt echt geen muziek nodig als je het brullen van nijlpaarden hoort.
De maaltijden worden binnen geserveerd. Zowel voor lunch als diner stond er bush pig op het menu, niet mijn favoriet, maar in de saus zat veel lekkere groente, dus toch twee heerlijke maaltijden.

 

safarie_tent

 

Vanaf het huis aan het water gaan de rotsen stijl omhoog. Via uitgehouwen paden zijn de vier safaritenten te bereiken. De tenten liggen op een flinke afstand van elkaar, zodat je je bijna alleen in de bush waant. De tenten zijn geheel in de stijl die we al kenden uit Oost-Afrika. Het heet een tent, maar camperen is het echt niet. Het heeft veel weg van een luxe hotelkamer. En de douche was buiten………… Het uitzicht vanaf het tentterras was adembenemend. De Gambiarivier zoals we die nog nooit hadden gezien. Red Colobus apen spelend in de boomtoppen. Overigens tijdens het klimmen en dalen op de rotsen kom je fluweelaapjes en bavianen tegen. En daarbij steeds op de achtergrond het brullen van de nijlpaarden.

Alsof deze hele entourage nog niet genoeg was, kwam het hoogtepunt van onze mini-safari aan het eind van de middag. Een boottocht langs de eilanden waar de chimpansees wonen. De chimps zijn veelal afkomstig uit Europa, waar zij geleefd hebben in omstandigheden die op z’n zachtst gezegd niet bij hun hoorden. Sommige dieren waren gewend aan kleren, rookten, moesten kunstjes doen. Hier op de eilanden zijn ze teruggebracht in hun natuurlijke habitat. Zij leven in verschillende groepen op drie eilanden. En het gaat goed met ze. Inmiddels is er een derde generatie in de vrije natuur geboren.

 

chimps

 

De chimpansees zijn in principe zelfvoorzienend. Toch worden ze éénmaal per dag bijgevoerd op vaste plekken aan de oever. Enerzijds gebeurt dit om de vegetatie van eilanden te sparen en anderzijds om de dieren te controleren. Zo kan men nagaan of er zieke dieren zijn, hoeveel jongen erbij komen en hoe de toestand in de groep is. Een uur voordat de voedselboot langs komt zitten ze al bij het water te wachten. En dat is dus het moment voor de bezoekers van het kamp om langs te varen. Het is echt geweldig om te zien hoe hele chimpsfamilies daar zitten.
Tijdens deze tocht zagen we behalve de chimps ook groepen nijlpaarden, prachtige vogels en allerlei andere apen. Alleen de krokodillen hadden besloten zich niet aan ons te vertonen, maar die zijn er ook.

 

uitzicht_tent

 

De andere ochtend kregen we al heel vroeg koffie op ons tentterras. De natuur vanaf dit punt zien ontwaken met een kop koffie in je hand, het zijn van die momenten die bijna te mooi zijn om waar te zijn.
We hadden die ochtend nog een wandeling met een gids kunnen maken, maar daar we nog een flinke rit voor de boeg hadden besloten we terug te varen naar Kuntaur. Een geweldige ervaring rijker.

5 reacties op “Badi Mayo”

 1. 1

  Wat een mooie reis, een hoop dieren en natuurschoon en best luxe kamperen!

 2. 2
  Jetske

  Jullie hebben zo te zien weer zichtbaar genoten van deze prachtige reis.

 3. 3

  Ik dacht wel dat je daar weer was. Kan ik weer mooi genieten van alle Gambia foto’s. Welkom terug!

 4. 4

  Het is niet alleen mooi, maar de ervaring is zoveel geweldiger. Nijlpaarden in hun eigen omgeving. Apen gelukkig weer terug waar ze horen. Dat ze af moeten kicken van roken, het is toch te gek voor woorden wat mensen dieren aan doen.
  Wat een heerlijke boottocht.

 5. 5
  Marian

  Nouja, ik had de moed al opgegeven, steeds maar weer dat rondje Gambia. . . .
  Kijk ik eindelijk weer eens en ja hoor, ze leeft nog, hoera!
  Aha, jullie zijn er weer even tussenuitgeknepen, dat doet maar en dat vraagt maar niks ;-)
  Dat je het naar het zin gehad hebt blijkt maar weer al te goed!
  Dat pakken ze je niet meer af!!


Een reactie plaatsen