Anna te Drieën

Anna_ten_3

 

Op bezoek in Rijksmuseum Twenthe was ik onder de indruk van dit eenvoudige houten beeldje. Het stelt Anna, de moeder van Maria voor, met diezelfde Maria en Jezus op haar schoot. Anna te Drieën worden zulke voorstelingen genoemd. Dit beeldje is van een onbekende kunstenaar uit Westfalen en is gemaakt in het eerste kwart van de veertiende eeuw.

Anna komt in de bijbel niet voor. Maar in de middeleeuwen wordt zij vereerd als heilige, ze is immers de moeder van Maria en de grootmoeder van Jezus.

Er zijn vele Anna te Drieën beelden en voorstellingen de meeste zijn veel meer uitgewerkt dan dit simpele beeldje, die zijn allemaal ook mooi, maar dit is mijn favoriet.

4 reacties op “Anna te Drieën”

  1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door KarinBrouwerGortzak, KarinBrouwerGortzak. KarinBrouwerGortzak heeft gezegd: Op Brimstone Kunst Blog: Anna te Drieën. Een ontroerend houten beeldje uit de 14-de eeuw. http://goo.gl/0PdJe [...]

  2. 2

    Zo. je bent dus op de kunstzinnige toer? Interessant. Ik vind je logjes weer leuk om te lezen en ben blij dat je weer begonnen bent. Welkom terug, Brimstone!

  3. 3

    Zo te zien heeft Jezus dus een hele strenge grootmoeder gehad…

  4. 4

    Drie aansprekende logjes op rij. Wist niet dat Anna er pas later bij was gekomen! Als ze niet in de bijbel voorkomt, hoe weet men dit dan, kun je je afvragen. Dit is echt een beeldschoon en ontroerend beeldje.


Een reactie plaatsen