Gambiaanse textielkunst

tie-dye_lap

 

Het bewerken van stoffen is een eeuwenoude traditie in West-Afrika. Reeds in de negende eeuw werden deze stoffen langs de handelsroutes door de Sahara meegenomen naar het noorden van Afrika en bereikten zo Europa.

 

losmaken_van_het_touw

 

In Senegal, Gambia, Ghana, Nigeria en Kameroen is dit vooral het tie-dye textiel. Door middel van het binden van de stof en het vervolgens door een verfbad halen, wordt  een patroon aangebracht. Traditioneel werd voor het verven diep blauw indigo gebruikt, tegenwoordig worden ook andere kleuren toegepast.

 

Gambia_eerste_helft_19de_eeuw

 

Dit stuk textiel uit Gambia dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw en bevindt zich in het British Museum in Londen. Alhoewel het lijkt of het patroon bij toeval is ontstaan, is er een hoge mate van vakmanschap vereist geweest om de verschillende tinten blauw en het terugkerende motief op deze wijze op de stof te krijgen.

3 reacties op “Gambiaanse textielkunst”

 1. 1

  Is dit niet wat wij vroeger met onze t-shirts deden? Wij noemden dat toen batikken.
  De resultaten waren indertijd meer afhankelijk van geluk dan van uitgedacht vakmanschap. :-)

 2. 2

  Wat prachtig. Als het maar blauw is, is het bij mij altijd goed. Maar dit is toch wel even wat anders. En je houdt er nog eens een hele bijzonder souvenir aan over, hé?

 3. 3
  Jetske

  Prachtig om te zien.
  Wij deden dat inderdaad vroeger ook met onze t-shirts.


Een reactie plaatsen