De meest geschilderde vrouw ter wereld
In de hal van Huize Brimstone & Co hangt een reproductie van een schilderij van Tamara de Lempicka. Het dateert uit 1933 en is een portret van Suzy Solidor.
Suzy Solidor was in de jaren 30 een bekende Parijse zangeres en actrice. En waarschijnlijk één van de kortstondige liefdes van Tamara.
Suzy werd in 1900 in Bretagne in een eenvoudig milieu geboren. Vlak na de eerste wereldoorlog gaat ze haar geluk beproeven in Parijs. Zij komt daar onder de hoede van Yvonne de Bremond d’ Ars. De lesbische Bremond d’ Ars beweegt zich in aristocratische, artistieke en homosexuele kringen. Zij vormt het ‘eenvoudige Bretonse meisje’ tot een ‘dame van de wereld’ .
Na 11 jaar neemt Suzy het heft in eigen hand. En dat zal zij nadien nooit meer uit handen geven. Ze begint een eigen nachtclub ‘La Vie Parisienne’. De contacten die zij tijdens haar periode bij Bremond d’ Ars heeft opgebouwd komen haar goed van pas. Haar klantenkring bestaat uit kunstenaars, aristocraten en ‘nieuwe rijken’.
Er treden tal van artiesten op in haar club, maar zelf is ze altijd het wervelende middelpunt. In haar leefstijl, haar optredens en haar chansons komt ze openlijk uit voor haar lesbische aard. Dat lijkt heel gewaagd in die tijd, maar in de jaren dertig ‘verkocht’ lesbisch-zijn in niet-burgelijke kringen heel goed in Parijs. Zij heeft ook affaires met mannen, maar blijft onafhankelijk door nooit te trouwen.
Wat ‘La Vie Parisienne’ echt heel bijzonder maakt, is dat Suzy er voor zorgt dat ze een ‘oeuvre d’ Art’ wordt. Aan de bezoekende kunstenaars biedt ze zichzelf als model aan, gratis, met als enige voorwaarde dat het portret opgehangen wordt in de club. Het wordt een permanente expositie van 250 kunstwerken. En het zijn niet de minste kunstenaars die een bijdrage leveren, zo zijn er werken van Pablo Picasso, Georges Braque, Raoul Dufy, Marie Laurencin, Francis Picabia en Kees van Dongen.
Een deel van de verzameling is nog steeds te bezichtigen in Château-Musée Grimaldi in Cagnes-sur-Mer.
bron:
Latimer, Tirza True. Women together, women apart: portraits of lesbian Paris. (2005)
Eerlijk gezegd had ik van geen van beiden ooit gehoord, maar ik vind dat schilderij in jullie hal erg mooi. Net als de schilderijen van Tamara de Lempicka die ik via jouw linkje heb bekeken.
De geschiedenis van Suzy Solidor doet me op een of andere manier denken aan Josephine Baker.
Een mooie reproductie die bij jullie in de hal hangt.
Het mocht dan in Parijs wel meer geaccepteerd zijn, dat zal in die tijd in Nederland toch wel anders zijn geweest.
1 vrouw,
ontelbare schilderijen.
heel knap en leerriljk, dit log, brimstone!
jouw reproduktie is de mooiste van alles wat je hier toont!!
Mooi artikel, heerlijke muziek en prachtige kunst!
wat een leuk, informatief log, Brimstone en wat een slimme dame he ?, want zo mooi kan ik haar niet vinden, ze had styl dus
Interessante informatie!
Wat een leuke expo rond deze vrouw op je weblog. Je hebt wel een van de mooiste uitgezocht om in de hal te hangen. Al mag die Van Dongen er ook zijn. Ik had al eens ergens gelezen dat het zo’n flamboyant tiepje was. Wel jammer dat de verzameling niet bijelkaar gebleven is.
Ik vind jou knapper! Hahaha. Leuk verhaal, weer wat opgestoken! Dankzij weblog wordt ik de slimste mens op aarde! Bijna dan…..
wat een gave serie, en wat een mooie vrouw om te zien,
mooi om te zien hóe anderen haar zien en kleine persoonlijke details weergeeft
mooi logje brimstone
Het interessante van een dergelijke collectie vind ik, dat je zo heel mooi kunt zien hoe dezelfde persoon op zoveel verschillende manieren kan worden afgebeeld. Iedere kunstenaar legt daarin ook zijn/haar eigen karakter.
o.t. na jaren geen voer-voor-vogels vanwege de katten nu – na lezen van ervaringen dergelijke situaties en inmiddels hier andere (minder jagerige) katten, nu toch maar geprobeerd. Gaat prima. Katten zitten binnen geïnteresseerd te kijken of – indien buiten – zin de vogels weg
Wat een bijzonder log Brim.
Inderdaad is het heel mooi om te zien hoe deze vrouw door de verschillende kunstenaars zo verschillend is geportreteert en toch deze zelfde vrouw is gebleven.
Interessante informatie! Slim bedacht van Suzy Solidor: het heeft heel wat mooie kunstwerken opgeleverd. Mij spreekt het schilderij van Van Dongen het meest aan en het schilderij rechtsonder. Alleen heb ik de maker van dat schilderij – nog – niet kunnen ontdekken. Vaak is het wel zo dat als je uitleg bij kunstwerken krijgt je er anders naar gaat kijken. Nu kijk ik naar bovenstaande werken: welke zou ik aan de muur willen hebben? Van mij mag je meer van dit soort verhalen schrijven.
Zo zie je maar, je hoeft niet mooi te zijn (tja, wat is mooi?) als je maar “iets hebt”!
Nou, dan hou ik nog maar moed, hahahahahahaha!