In de zeventiende eeuw werd er in Holland vooral geschilderd voor de kooplieden. Zij lieten zich portretteren en kochten de mooiste werken Maar ook de gewone man, bakkers, slagers, kocht kunst. Het was de Gouden Eeuw voor de schilderkunst.
De Oranjes, de stadhouders, die eigenlijk koning wilden zijn in de tijd van de Republiek, deden ook mee aan [...]
Een gezellig familietafreel, dit schilderij van Jan Steen. De mensen in de zeventiende eeuw wisten wel beter, dit schilderij loopt over van wellust en onkuisheid. In een tijd waarin niet zoveel mensen echt goed konden lezen werden met dit soort schilderijen verhalen verteld. Dit schilderij loopt over van symboliek.
Het deurtje van het vogelkooitje staat open, [...]
niet meer af – niets anders over
en de weer’ld was niet bedorven – en de wereld zou er
niet slecht mee af zijn
storven – zouden sterven
Ook in de Gouden Eeuw hadden mensen een band met hun huisdieren. Het bovenstaande gedichtje maakte de bekende dichter Constantijn Huygens op 25 oktober 1628 in zijn buitenplaats Hofwijck te Voorburg op zijn [...]
De van oorsprong Rotterdamse kunstenaar Kees van Dongen (1877 – 1968) was tijdens het interbellum een spil van het mondaine Parijse leven. Zijn atelierfeesten waren vermaard.
Een eerste versie van het schilderij Le Tango is te zien op foto’s van zo’n atelierfeest.
Later (rond 1930) wordt deze versie verder uitgewerkt. De danser krijgt vleugels, tango met aartsengel, een [...]
Het bewerken van stoffen is een eeuwenoude traditie in West-Afrika. Reeds in de negende eeuw werden deze stoffen langs de handelsroutes door de Sahara meegenomen naar het noorden van Afrika en bereikten zo Europa.
In Senegal, Gambia, Ghana, Nigeria en Kameroen is dit vooral het tie-dye textiel. Door middel van het binden van de stof en het [...]